Psychomotorische therapie, afgekort PMT, is een ervaringsgerichte therapie waarbij het voornamelijk gaat om doen. Door te doen wordt het ervaren  en ontdekken van gedrag, gedachten en gevoel gestimuleerd. Ook biedt doen de kans om met gedrag, gedachten en gevoel te oefenen en experimenteren. Er wordt een relatie gelegd tussen datgene wat u ervaart in de psychomotorische therapie en uw dagelijks leven.

Bij PMT staat de verbinding tussen het hoofd en het lichaam centraal. Veel mentale klachten kunnen fysieke gevolgen hebben en veel fysieke klachten kunnen mentale gevolgen hebben. Zowel fysieke als mentale klachten kunnen invloed hebben op hoe u denkt, hoe u zich voelt en wat u doet. Door inzicht te verkrijgen in deze gedachten, gevoelens en gedragingen en dit te leren beïnvloeden of accepteren, wordt de mogelijkheid gecreëerd om de mate van een klacht te verminderen.

PMT maakt gebruik van bewegingsvormen, zoals sport en spelsituaties, en lichaamsgerichte technieken, zoals ontspanningsoefeningen. PMT is geschikt voor alle leeftijdscategorieën: kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Het wordt aangeboden in groepen en individueel.

Voorbeelden van thema’s waar met PMT aan gewerkt kan worden zijn:

 Zelfvertrouwen
 Samenwerken
 Kracht/agressie
 Contact
 Evenwicht
 Vertrouwen in de ander
 Ruimte
 Macht/onmacht/frustratie
 Lichaamsbeleving
 Controle
 Assertiviteit/grenzen
 Hulp vragen
 Leiding/initiatief
 Ontspanning/spanning
Terug