Psychomotorische therapie bij stemmingsklachten

Therapie die perfect past bij uw situatie
Psychomotorische therapie is een behandeling die zowel op het lichaam als op de geest is gericht. Dit kan bijzonder effectief zijn in een wereld waarin we allemaal wel weten hoe die twee met elkaar verbonden zijn.

Psychomotorische therapie is dus op allerlei terreinen van toepassing. Maar op sommige gebieden wordt de therapie vaker ingezet dan op andere terreinen. Een goed voorbeeld hiervan zijn stemmingsstoornissen en depressieve gevoelens.

Psychomotorische therapie kan bijzonder effectief zijn bij depressies en sombere gevoelens. Het leren herkennen van uw behoeften van lichaam en geest, zorgt een betere afstemming en balans. Door de bewustwording herkent u beter uw eigen gevoelens en leert u nieuwe manieren om hiermee om te gaan en hoe u deze gevoelens beter kunt sturen.

vLOT PMT heeft ruime ervaring met de toepassing van psychomotorische therapie bij klachten zoals depressies en we vertellen u graag meer over hoe we u hierbij kunnen helpen.

Psychomotorische therapie stemmingsklachten

Waarom is psychomotorische therapie effectief bij depressie klachten?

Een depressie of een stemmingsstoornis is meer dan alleen veel negatieve gedachten. Bij een depressie komt (helaas) veel meer kijken. Er zijn allerlei mentale en fysieke systemen ontregelt, die elkaar ook nog eens beïnvloeden. Het genieten van dingen wordt moeilijk en er komen vaak ook lichamelijke klachten bij kijken.

Een depressie ontregelt het sociale leven, de invulling van de dagen, het eetpatroon, het beweegpatroon en kan hiernaast nog allerlei klachten geven of verergeren. Dit komt zowel lichamelijk als geestelijk naar voren, omdat een depressie op allerlei gebieden heel ontwrichtend kan werken. De oplossing is dan ook niet alleen te vinden in het behandelen van de negatieve gedachten. Deze staan vaak op de voorgrond, maar de lichamelijke component mag niet vergeten worden.

Dit is een ontwikkeling die we ook zien binnen de psychologie, denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken zoals looptherapie. Waarbij beweging een rol krijgt binnen de therapie. Veel therapeuten adviseren hun cliënten dan ook meer te gaan bewegen. Psychomotorische therapie gaat nog meer in op de behoeften van zowel lichaam als geest.

Want mensen met een depressie hebben vaak ook moeite met herkennen van hun eigen behoeften. Dit geldt zowel mentaal als fysiek waardoor ook de connectie tussen brein en lijf minder goed is geworden. Wanneer we deze herstellen, heeft dit een groot effect op de klachten door de depressie.

Veerkracht, ontspanning en emotieregulatie met psychomotorische therapie

Het niet kunnen genieten bij een depressie, is meer dan alleen onze geest die niet geniet. Lichamelijke signalen worden tijdens een depressie vaak minder goed herkent of simpelweg genegeerd.

Het gevolg is niet alleen dat ons lichaam niet krijgt (of geeft) wat het nodig heeft, dit heeft ook een direct effect op de biochemie. Het lichaam reageert door andere stofjes af te geven dan dat het doet wanneer we wel acht slaan op wat het lichaam aangeeft.

Denk hierbij niet alleen aan meer stresshormonen zoals cortisol. Maar ook aan minder gelukshormonen zoals serotonine of oxytocine. Deze laatste wordt minder vaak opgewekt wanneer we geen activiteiten ondernemen die deze afgifte ondersteunen. Precies wat er bij een depressie vaak gebeurt.

De lichamelijk component is dus erg belangrijk bij het herstellen van een stemmingsstoornis. Door psychometrische therapie leert u weer te ervaren wat u denkt, voelt en doet in uw dagelijkse leven.

Psychomotorische therapie bij stemmingsklachten

vLOT PMT biedt ervaringsgerichte therapie bij stemmingsklachten

Tijdens de therapie leer ik u weer in beweging te komen. Zowel mentaal als fysiek. Door oefeningen, bewegen, sportsituaties en ontspanningstechnieken gaan we aan de slag om weer inzicht in te krijgen in wat u nodig heeft.

U gaat weer leren ervaren wat u denkt of voelt waarna u leert hoe u dit kunt beïnvloeden of accepteren. Het inzicht in uw gedachten, gevoelens en gedragingen geeft u vervolgens handvatten om de klachten te verminderen.

Het advies op maat is geen tijdelijke snelle “fix” maar een levensles die u uw hele verdere leven kunt toepassen. Ik help u hier graag in op weg.

Wanneer u last heeft van depressieve gevoelens of stemmingsstoornissen, dan kunt u mij bellen of mailen. Ik vertel u graag meer over de mogelijkheden die psychomotorische therapie u biedt.

Benieuwd of Psychomotorische Therapie u kan helpen?

Plan dan geheel vrijblijvend een oriënterend gesprek voor u of uw kind.