Psychomotorische therapie om weer grip op uw emoties te krijgen

Psychomotorische therapie om weer grip op uw emoties te krijgen

In Nederland heeft bijna de helft van de mensen tussen de 18 en 75 jaar ooit last gehad van een psychische aandoening of van psychische klachten. De meest voorkomende psychische stoornissen zijn angststoornissen en stemmingsstoornissen.

Het aantal mensen dat hier last van krijgt, is de afgelopen jaren gestegen. Dit aantal blijft nog steeds toenemen. Wanneer u zelf last heeft van klachten – zoals het geen grip meer hebben op uw eigen emoties – is het belangrijk om hier hulp bij te vragen.

Er zijn verschillende soorten therapieën die hierbij kunnen helpen. Eén van die therapieën is bijvoorbeeld psychomotorische therapie.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat emotieregulatie is, welke klachten u kunt ervaren als u geen grip meer heeft op uw emoties en hoe psychomotorische therapie (PMT) zou kunnen helpen bij emotieregulatie.

Psychomotorisch

Wat is Psychomotorische therapie?

PMT is een non-verbale vaktherapie waarbij lichaamsbeleving en beweging centraal staan. Het wordt ingezet bij verschillende psychische klachten of psychische stoornissen en kan helpen om iemand inzicht te laten krijgen in zijn of haar eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Door verschillende soorten lichaams- en/of bewegingsgerichte oefenvormen kan iemand meer bewust worden van het eigen lichaam en lichaamssignalen.

PMT is effectief doordat het ‘ervaren’ een belangrijk onderdeel van de therapie is. Met deze therapie ervaart iemand zijn eigen klachten en gedrags- en gedachtepatronen. Iemand kan oefenen met nieuw gedrag en direct het verschil ervaren. Bij PMT staan verschillende thema’s centraal zoals zelfbeeld, ruimte, grenzen, kracht en vertrouwen.

Wat is emotieregulatie?

Grip hebben op uw emoties of het reguleren van emoties helpt ons om adequaat om te gaan met emoties en controle hebben over de uiting hiervan. Wanneer de emotieregulatie verstoord is, kunt u soms overspoeld raken door emoties.

Ook kunt u merken dat u bijvoorbeeld impulsief reageert, buiten proportioneel reageert op een gebeurtenis, lang kan blijven hangen in een emotie en emoties opkropt of vermijd.

Als dit lange tijd aanhoud, kan dit negatieve effecten hebben op relaties met geliefden, vrienden en familie, en op slaap en werk.

Geen grip hebben op emoties kan verschillende oorzaken hebben (bijvoorbeeld trauma’s uit de jeugd), maar ook komen door een stressvolle gebeurtenis.

Hoe kan PMT helpen bij emotieregulatie?

Hoe kan PMT helpen bij emotieregulatie?

Bij PMT kan iemand oefenen om weer contact te maken met het eigen lichaam en om te leren lichaamssignalen aan te voelen. Hierdoor kan het lichaamsbewustzijn vergroot worden en ook het aanvoelen en aangeven van grenzen kan hierdoor verbeterd worden.

Wanneer iemand leert zijn grens aan te voelen en het lukt om deze eerder aan te geven, hoeft de spanning niet steeds onbewust op te lopen en kan iemand de situatie op tijd aanpassen aan de eigen behoeftes. Ook kan er gekeken worden naar eventuele triggers en hoe iemand hiermee om kan gaan.

Daarnaast kan iemand aanleren om spanning te verlagen en emoties beter te reguleren, door bijvoorbeeld te oefenen met ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken.

Psychomotorische therapie gericht op emotieregulatie bij Krachtcentrale Zwolle

Psychomotorische therapie gericht op emotieregulatie bij Krachtcentrale Zwolle

Ervaart u klachten doordat u voor uw gevoel geen grip meer heeft op uw emoties? De psychomotorisch therapeuten bij Krachtcentrale Zwolle kunnen u helpen met het reguleren van uw emoties door middel van verschillende soorten oefeningen en technieken bij PMT.

Tijdens een intakegesprek zal de PMT’er vragen naar uw klachten en samen met u een hulpvraag opstellen. Hierna kan de PMT’er een behandelplan opstellen en zal u naast de sessies die u met de PMT’er heeft, zelf aan de slag kunnen met opdrachten die u mee krijgt zodat de klachten zo snel mogelijk verminderen.

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Waar kan je ons vinden?

Krachtcentrale heeft verschillende locaties

(Klik op de plaatsnaam om naar de locatiepagina te gaan)

Zwolle

Boerendanserdijk 47
8024 AE Zwolle

Zonnebloemstraat 31
8012 XH Zwolle

Heino

Oosteinde 5
8141 AR Heino

C.Huygensstraat 3
8141 GMHeino

Raalte

Tjalkstraat 2
8102 HG Raalte

Landrechtweg 4
8103 PA Raalte

Lifgerusstraat 1A
8102 GE Raalte

Wapenveld

Kwartelweg 1a
8191 AP Wapenveld

Waar kan je ons vinden?

Om Krachtcentrale te kunnen realiseren was Victorium de enige échte passende locatie; aan de sportboulevard van Zwolle, naast het voetbalstadion van PEC en naast de thuisbasis voor de Landstede Hammers.